• Öppna klasser direkt

För dig som inte kan gå våra längre kurser, eller om du har erfarenhet sedan tidigare, så finns möjlighet att börja direkt på våra Öppna klasser. Välj det sätt att komma igång på här nedan utifrån vilken erfarenhet du har sen tidigare.

Ledda klasser

På våra ledda klasser sker undervisningen verbalt, dvs vi visar inte själva ställningarna och även om vi rör oss i rummet och hjälper till ibland, ligger fokus på de ledda klasserna på själva flödet och vi assisterar minimalt. Det betyder att du behöver vara bekant med de grundläggande teknikerna och de ställningar vi gör sen tidigare för att kunna följa med. Däremot finns inget krav på att du ska kunna göra ställningarna på ett visst sätt eller ha nått en viss ”nivå”, du väljer helt enkelt själv vilken variation som passar dig och hur djupt in i en position du kan gå för att följa med i flödet.

Eftersom vi vill att ditt möte med yogan hos oss ska bli så bra som möjligt är vi måna om att du har en grund med dig innan du börjar gå på våra ledda klasser. Om du har tidigare erfarenhet av yogaformer som ligger nära Ashtangayogan, tex Iyengaryoga och Hathayoga eller någon av de former som utgått från Ashtangayogan, tex vinyasayoga, poweryoga, yoga flow m.fl. är du välkommen att testa på den klass som heter Ledd klass stående & avslut och se hur det känns. Maila gärna i förväg och tala om när du vill komma och tveka inte att prata med oss efter klassen så stämmer vi av hur du kan fortsätta på bästa sätt.

Om du är helt nybörjare inom yoga, eller gjort yogaformer som ligger långt ifrån Ashtangan, tex kundaliniyoga, medicinsk yoga, restorative eller yinyoga, rekommenderar vi inte att du kommer på en ledd klass. Istället finns möjligheten att börja direkt på de sk Mysore-style klasserna. Läs här intill om hur det fungerar.

Läs mer om Ledda klasser

Här kan du läsa mer om ledda klasser och vilka typer som finns.

Mysore-Style från början

Mysore-Style formatet är unikt för Ashtangayogan och på dessa klasser yogar var och en i sin egen takt. Eftersom Ashtangayogan bygger på en given sekvens av ställningar som man lär sig efter hand, finns större möjlighet att anpassa yogan utifrån där man är än på en ledd klass. Läraren rör sig i rummet och assisterar var och en individuellt. Assistansen kan bestå av hjälp att hitta rätt i en ställning, hur man gör den på ett säkert sätt och hur den kan fördjupas eller anpassas utifrån där man befinner sig. Den kan också bestå i ren introduktion av ställningar och rörelser, och att löpande påminnas om ordningen eller hur de länkas samman.

De flesta väljer att börja sin yoga genom att gå en kurs men Mysore-Style är tillgängligt lika mycket för dig som är nybörjare. Första gången du kommer går vi igenom de grundläggande teknikerna och introducerar dig till de inledande rörelserna i Ashtangayogan, solhälsningarna. Dom får du sen öva på att memorera, innan vi går vidare med en kortare avslutande sekvens. I takt med att du lär dig principerna och ordningen lägger vi på fler ställningar.

Mysore-Style klasserna är drop-in och de tider som står på schemat är helt enkelt den tid du har till ditt förfogande. Du kan räkna med ungefär 45 min – 1 timme till en början. I takt med att du lär dig fler ställningar tar det förstås längre tid, för de flesta omkring 1 1/2 – 2 timmar. Men Mysoreklasserna är alltid flexibla, och om du har en tid att passa eller vill göra en kortare sekvens än vanligt går det alltid bra.

 

 

Eftersom Mysore-style bygger på att du själv redan från början får träna på att komma ihåg ordningen och vara mer självgående, än på en kurs eller ledd klass, vill vi att du som börjar på det här sättet är inställd på att komma regelbundet, åtminstone den första tiden; minst 1 gång/vecka och gärna 2 eller fler.

Att börja sin yoga på Mysore är speciellt på många sätt och du kan se fram emot en spännande period där det kommer att hända mycket på kort tid! Viktigt att påminnas om är att du inte behöver ha en viss typ av förutsättningar för att yoga på Mysore, snarare tvärtom. Formatet passar alla, oavsett om du är flexibel, stel, ung, gammal eller har en skada eller andra saker med dig som gör att du inte kan göra ställningarna så som de ser ut på en bild.

Läs mer om Mysore-Style

På den här sidan kan du läsa mer om Mysore-Style. Här har hittar du också svaren på vanliga frågor.